Пролетта на моя балкон

Грижата за балконските цветя

През първите месеци на пандемията, онези от нас, живеещи в апартаменти или къщи без двор, се радвахме на разпукващата се пролет само през прозореца. Мнозина решиха да освежат отдавна забравените балконски площи, използвани предимно за складиране на зарзават, и да ги превърнат в уюутни зелени пространства. Важно е обаче да знаем, кои цветя и растения са подходящи за озеленяване на нашите балкони и тераси.

Директна слънчева светлинаБалконски цветя

Важно е да обърнете внимание на географската ориентацията на вашата тераса. Някои растения имат повече нужда от пряка слънчева светлина от други. Мушкатото е най–често срещаната цветна украса в балконските пространства, тъй като е най–непретенциозно, но въпреки това, високите летни температури и силното лятно слънце може да се окажат фатално за растението.

Ако имате възможност на избор, коя тераса да украсите, то тогава изеберете източно изложената, тъй като там цветята се чувстват най–добре. Цветята получават необходимата за тях слънчева светлина рано сутрин, преди  горещите часове на деня и остават свежи по–дълго време.

Ако ориентацията ви е южна, то погрижете се цветята да бъдат поливани всекидневно, дори  сутрин и вечер и в случай, че забележите че започват да изсъхват, погрижете се да им осигурите сянка.

При западно ориентирани тераси, може да се наложи да поливате растенията рано сутрин, за да бъдат хидратирани през горещите часове на следобеда, когато получават своята доза слънчева светлина.

Ако вашият балкон гледа на север, слънчевата светлина, която получават вашите растения ще е по–оскъдна, но през пролетно летните месеци, когато денят е достатъчно дълъг, дори само няколко часа слаба сутрешна или следобедна слънчева светлина е достатъчна за растенията да цъфтят.

Поливане

Относно поливането на растенията на открито, важно е то да става или много рано сутрин, когато пряката светлина не пада върху цветята или късно вечер, след залез слънце. Ако полеем цветята на обяд в най–горещите часове на деня, може да ги изгорим.

През лятото може да се наложи да поливате цветята сутрин и вечер.

През зимата и есента,  цветята се поливат сутрин и не е нужно да бъдат поливани всекидневно.

Как да се ориентирате, кога растенията имат нужда от вода

  • На вид

Когато растението започва да овяхва, листата  и цветовете са отпуснати и нямат свеж вид. Понякога са нужни само няколко минути след поливането, за да придобие цветето отново здравия си и красив облик.

  • Суха почва

Когато почвата е суха, по –светла на цвят и теглото на саксията е намаляло, то значи растението има нужда от вода.

През зимата

Сигурно сте забелязали, че от години междуетажните пространства на блоковете са окрасени с множество саксии през зимните месеци. През късна есен и зимата, балконните ви растения трябва за бъдат прибрани. Някои цветя са само сезонни, но други оцеляват през студените зимни месеци и цъфтят отново през пролетта. Приберете растенията в жилището си или в краен случай им направете парник от пластмасови бутилки, за да на замръзнат от студа.

 

Къде да закупим растения

Заповядайте в нашите магазини или поръчайте онлайн на Доставка на цветя с безплатна доставка за София при поръчки над 50 лева.

Аделина Стоянова
Няма коментари
Posted in:
Специални събития
All search results